Comuna Valea Iaşului este aşezată în partea de sud a României, la întretăierea meridianului de 24 grade și 42 minute cu paralela de 45 grade și 9 minute, fiind constituita din 9 sate (Valea Iasului, Badila, Bărbălătesti, Borovinesti, Cerbureni, Musătesti, Ungureni, Ruginoasa, Valea Uleului) ce se întind pe o suprafaţă totala de 2.717 ha, unde sunt amplasate 885 de gospodării si 999 locuinte.
 
Situată în partea de nord-vest a judeţului Argeş, la o distanță de 5 km de municipiul Curtea de Argeş, 43 km de reşedinţa judeţului – municipiul Piteşti și 152 km de capitala ţării – Bucureşti, comuna se încadrează la limita externă a Subcarpaţilor Getici, fiind limitată la est de comuna Muşăteşti, la nord de comuna Albeştii de Argeş, la vest de comuna Valea Danului și la sud de municipiul Curtea de Argeş.
 
Cea mai veche atestare documentară este consemnată în cazul a două sate, satul Cerbureni, în hrisovul din 1 iunie 1475, prin care Basarab cel Bătrîn întăreşte jupânului Stance și fratelui său Badea, trei sate întregi și jumătate din satul Cerbureni și satul Valea Iaşului în hrisovul domnesc din 4 aprilie 1523, dat la Tîrgovişte de voievodul Radu de la Afumaţi, prin care întăreşte Mănăstirii Argeş mai multe sate, printre care și Iaşii.
 
Datorita apropierii de zona montană, comuna Valea Iasului reprezinta o cale de tranzit importanta, fiind strabătută de doua drumuri nationale, respectiv pe o distanţa de 1,5 km de DN7C Curtea de Arges – Vidraru – Depresiunea Făgăras si 5,5 km de DN73C Rm. Valcea – Campulung Muscel.

 
Teritoriul comunei a apartinut Mănăstirii Curtea de Arges pâna la reforma agrară din 1864. Din unele date locale, comuna Valea Iasului apare ca unitate administrativ – teritorială în jurul anului 1785. Asezările omenesti au fost dispersate pe dealurile localitatii, pe locul actualelor sate Cerbureni (dealul cu cerbi) Bărbălătesti (salasul batrânului Barbă Lată), Borovinesti (de-a lungul văii dintre cele doua dealuri).
 
În comuna Valea Iasului exista în prezent cateva monumente istorice situate într-un cadru natural pitoresc, dupa cm urmeaza

  • Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Andrei construit în anul 1940 pe culmea unui deal din satul Ungureni, în mijlocul pădurii de brazi, pini si stejari. Poziţia sa privilegiată îl transformă într-o comunitate specifică ce-i asigură pacientului o deplină securitate si confortul fizic si psihic necesar integrării rapide într-un nou mod de viata în care sunt tratate cu profesionalism diverse afectiuni ale plămânilor.
  • Biserica “Adormirea Maicii Domnului” construită în anul 1855 în satul Valea Iasului
  • Biserica din lemn “Sf. Ioan Botezatorul” construită în anul 1801, monumente istorice în care ani de-a rândul localnicii din comuna Valea Iasului au venit să-si linisteasca sufletul, doua frânturi ale istoriei localitatii.
  •  Biserica ortodoxă “Sf. Ioan Sinzianul” – Bărbălăteşti ;
  • Biserica ortodoxă “Sf.Gheorghe”– Borovineşti– monument istoric: vezi detalii aici